Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie waarbij klachten in het gebied van de rug, het bekken, buik en bekkenbodem centraal staan. Zowel vrouwen als mannen en kinderen kunnen bekkenbodemklachten krijgen. Bij een bekkenfysiotherapeut kunnen zij leren om deze optimaal te gebruiken. De bekkenbodemspieren die onder in het bekken liggen, dragen en ondersteunen de buikorganen. Daarnaast zorgen zij voor het openen en afsluiten van de bekkenuitgangen. Ook speelt de bekkenbodem een rol bij de stabiliteit van het bekken. Een verstoorde bekkenbodemfunctie kan zich uiten in een onderactiviteit, overactiviteit of een coördinatief probleem. Dit kan verschillende klachten geven zoals pijn, ongewild urineverlies en/of ontlastingsverlies, een verzakking van de buikorganen of seksuele problemen.

9.3

Bos & Weide Fysiotherapie voldoet aan de hoogste kwaliteitsnorm en is een 5-sterren PlusPraktijk.

  • Ruime openingstijden
  • Gespecialiseerde fysiotherapeuten
  • Samenwerking met andere disciplines

Wanneer naar de bekkenfysiotherapeut

Blaasklachten

– Verlies van urine
– Niet goed kunnen uitplassen
– Heel vaak moeten plassen met veel aandrang
– Terugkerende blaasontstekingen, pijn in de blaasregio of pijn bij plassen

Ontlastingsklachten

– Veel aandrang voor ontlasting, moeite met uitstellen
– Verlies van windjes, ontlasting of anaal vochtverlies
– Moeite met evacuatie van ontlasting
– Anale pijn of buikpijn

Verzakkingsklachten

– Een balgevoel in de vagina
– Een zwaar of vermoeid gevoel in de buik of schede
– Gevoel van niet leeg kunnen plassen of ontlasten

Seksuele klachten bij mannen

– Erectieklachten
– Niet of te snel klaarkomen
– Pijn in of rond de penis of het scrotum
– Bekkenpijn of stuitpijn

Seksuele klachten bij vrouwen

– Pijn tijdens of na het vrijen
– Vrijen of iets vaginaal inbrengen lukt niet
– Onvoldoende opwinding en minder zin in vrijen

Klachten tijdens of na de zwangerschap

– Pijn in het rond het bekken, stuitje of lage-rug
– Een zwaar vaginaal (bal)gevoel
– Urineverlies of ontlastingsverlies
– Klachten door wijking (diastase) van de buikspieren
– Na een (sub) totaalruptuur of litteken
– Klachten door een zware zwangerschap of bevalling

Pijnklachten

– Stuitpijn, pijn bij zitten, fietsen en opstaan
– Lage-rugpijn met bekkenbodemklachten
– Bekkenpijn met bekkenbodemklachten
– Liespijn, scrotale pijn, anale pijn, prostaat- of blaaspijn
– Bekkenbodempijn

Het bekken(bodem)onderzoek

De bekkenfysiotherapeut heeft zich na de opleiding tot algemeen fysiotherapeut verder gespecialiseerd in het bekkengebied door de masteropleiding tot geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Hiermee is uw bekkenfysiotherapeut bevoegd om indien geïndiceerd, inwendig onderzoek te doen naar de functie van de bekkenbodemspieren. Ook worden uw houding, ademhaling en de lage-rug en het bekken onderzocht op mate van mobiliteit, beweging, stabiliteit en kracht.

Het doel van het bekkenbodemonderzoek is of u op de juiste manier aan- en ontspant. Ook uw bekkenbodemkracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en de mate van spanning en ontspanning van deze spiergroep worden getest. Op deze manier kan er worden vastgesteld of er een relatie is tussen uw klachten en de conditie van de bekkenbodem. Na het onderzoek worden de bevindingen met u besproken en krijgt u advies welke therapievorm het meest geschikt is voor uw klachten. Voor het inwendig onderzoek wordt om uw toestemming gevraagd na uitleg en het lezen van een informatiefolder. Er kunnen redenen zijn waarom u geen inwendig onderzoek of behandeling wilt. Bespreek dit gerust met uw bekkenfysiotherapeut.

Behandelopties

De behandeling voor bekkenbodemklachten kan onder andere bestaan uit adviezen ten aanzien van toiletgedrag, toilethouding, vocht- en vezelintake en uw bekkenbodemgebruik. Daarnaast staan het bekken en de lage rug centraal, net als uw ademhaling en houding. Middels bekkenbodemspiertraining leert u deze spieren beter voelen en beheersen en krijgt u oefeningen ter ontspanning, versterking of een combinatie hiervan, afhankelijk van de uitkomsten van het inwendige bekkenbodemonderzoek.

– Behandeling met myofeedback

Omdat de bekkenbodem inwendig gelegen ligt komt het geregeld voor dat het leren voelen van deze spieren moeilijk is of veel moeite kost. Trainen met myofeedback helpt u om meer informatie over het functioneren van uw bekkenbodemspieren te verkrijgen en om de bekkenbodemspieren beter te leren voelen en aan te sturen. Door een inwendige vaginale of rectale probe wordt de spieractiviteit van de bekkenbodem gemeten die u vervolgens op een beeldscherm kan zien. Op deze manier kunt u gemakkelijker de bekkenbodemspieren leren voelen door te zien wat u doet met uw bekkenbodem. Met behulp van myofeedback kan er ook getraind worden.

– Behandeling met elektrostimulatie

Bij elektrostimulatie wordt er gebruik gemaakt van dezelfde vaginale of anale probe als bij myofeedbacktraining, er kan ook gebruik worden gemaakt van plakelektroden die boven uw enkel worden geplaatst. Middels milde elektrische prikkels worden de zenuwvezels in de bekkenbodemspieren of blaas en darmen gestimuleerd. Deze stroompjes voelen prikkelend en zijn nooit pijnlijk, de intensiteit wordt samen met u goed afgesteld. Contra-indicaties zijn; een pacemaker, hartfalen, ritmestoornissen of een zwangerschap.

Als er sprake is van ernstig krachtsverlies van de bekkenbodem zoals na een bevalling, kan elektrostimulatie helpen om uw bekkenbodemspieren weer beter te leren voelen. Middels de prikkelende stroompjes worden uw bewustwording en coördinatie van de bekkenbodem geoefend zodat u deze spieren weer beter leert voelen en kan gaan trainen. Ook bij hevige aandrangincontinentie en/of een overactieve blaas maken de elektrische prikkels de blaasspier rustiger en meer ontspannen. Deze vorm van therapie kan middels plakelektroden op de enkel worden toegepast. De zenuw (n. Tibialis Posterior) is verbonden met het sacrale ruggenmerg en uw blaas waardoor ontspanning optreedt en de aandrang afneemt, zo kan de blaas weer meer urine opslaan. Deze behandelvorm is ook effectief bij hevige aandrang en/of verlies van ontlasting.

– Behandeling met een rectaal ballon

Het verliezen van ontlasting en/of hevige aandrang voor ontlasting kan samenhangen met een veranderde gevoeligheid en vullingsmogelijkheid van het rectum. Rectaal wordt er een leeg ballonnetje ingebracht en gevuld met water of lucht om te oefenen. Bij ontlastingsverlies wordt er getraind op het kunnen vasthouden van steeds een beetje meer lucht in de oefenballon. Bij evacuatieproblemen en obstipatieklachten wordt er getraind op het leren herkennen van vulling van de endeldarm en het leren herkennen van drang.

Stel je vraag aan onze therapeuten

Created with Sketch. Maak een afspraak of bel onze praktijk Created with Sketch. 055 - 533 1941
Cindy Wijnbergen

Cindy Wijnbergen

Eline Blanken

Eline Blanken

    Stel ons je vraag


    Direct contact