Door het afsterven van deze zenuwcellen ontstaat een tekort aan dopamine. Het is niet bekend waardoor deze zenuwcellen afsterven. Dit tekort aan dopamine leidt ertoe dat mensen met Parkinson moeite hebben met het oppakken van kleine voorwerpen en het maken van vloeiende bewegingen. Hiernaast ontstaat er traagheid, bewegingsarmoede, stijfheid en beven (tremoren). Er kunnen ook cognitieve problemen ontstaan, zoals besluiteloosheid en gebrek aan initiatief. De ziekte van Parkinson is een progressieve hersenaandoening. Dit betekent dat de klachten geleidelijk erger worden en dat er (nog) geen genezing mogelijk is. De ziekte begint vaak tussen het 50e en 60e levensjaar, maar kan ook mensen jonger dan 50 jaar treffen.
Behandeling
De behandeling start altijd met een uitgebreide intake. De ziekte van Parkinson is een complexe aandoening, het is daarom belangrijk om uw klachtenbeeld goed in kaart te brengen. De fysiotherapeut behandelt met name de bewegingsgerelateerde klachten bij de ziekte van Parkinson, maar kan ook adviezen geven over andere klachten of u doorverwijzen naar een andere zorgverlener, zoals een ergotherapeut, parkinsonverpleegkundige of logopedist. Actieve oefentherapie maakt een groot deel uit van de fysiotherapeutische behandeling en bestaat uit verschillende vormen:
- Valpreventie
- Gebruik van (loop-)hulpmiddelen
- Krachttraining
- Conditietraining
- Loopvaardigheidstraining
- Training in dagelijkse vaardigheden, zoals opstaan, omdraaien, reiken, etc.
- Training in dubbeltaken/complexe handelingen, zoals koffie zetten, eten opdienen, boodschappen doen, etc.
Wij maken tijdens onze behandeling gebruik van methoden uit de PWR (Parkinson Welness Recovery), het leren maken van grotere en snellere bewegingen ter verbetering van balans en motoriek. Ook bieden wij een intensieve groepstraining aan voor mensen met de ziekte van Parkinson: Parkinson Boxing. Tenslotte wordt advies en begeleiding geboden aan gezinsleden, mantelzorgers en verzorgenden. Dit betreft onder andere het verstrekken van informatie over het klachtenbeeld, de prognose en de behandeling. Behandeling kan op de praktijk of aan huis plaatsvinden.
Vergoeding
Fysiotherapeutische behandeling van de ziekte van Parkinson wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Voorwaarde hiervoor is dat de behandelend fysiotherapeut geregistreerd moet zijn bij ParkinsonNet. Bij Bos & Weide zijn Ralf Dijkman en Sharon Veeneman aangesloten bij ParkinsonNet.
Wanneer u nog niet eerder voor de ziekte van Parkinson behandeld bent, worden de eerste 20 behandelingen indien u voldoende verzekerd bent vanuit uw aanvullende verzekering betaald. Daarna worden de behandelingen vergoed vanuit uw basisverzekering (deze behandelingen tellen wel mee voor het eigen risico). Een verwijzing van een arts is noodzakelijk voor de vergoeding van de fysiotherapie.
Heeft u vragen over fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson of wilt u een afspraak voor een intake maken met één van onze Parkinsonfysiotherapeuten? Neem dan contact met ons op via 055-5331941 of info@bosenweide.nl.