Deze term is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten. Zij kijken dan in de etalage van een winkel.
Waar komt de pijn in de benen vandaan?
Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Indien er sprake is van een vernauwing in de slagaders komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Dit zuurstoftekort veroorzaakt pijn in het been. Door middel van rust verdwijnt de pijn weer.
Hoe ontstaat slagaderverkalking?
Bij een slagaderverkalking slibben de slagaderen langzamerhand dicht, waardoor slagaders steeds nauwer worden. Slagaderverkalking kan al op jonge leeftijd beginnen en hoort bij het ouder worden.
Vetachtige stoffen blijven plakken aan de binnenwand van de slagader, waardoor de slagaders vernauwen. Dit kan uiteindelijk zorgen voor verdikkingen, bloedstolsels (trombose) of een hart- en vaatziekte. Enkele voorbeelden hiervan zijn: een hartinfarct, beroerte, TIA of claudicatio intermittens.
Een aantal risicofactoren vergroot de kans op slagaderverkalking. De belangrijkste hiervan zijn: roken, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes, overgewicht, erfelijkheid van hart- en vaatziekten, ongezonde voeding, alcohol, weinig bewegen en stress.
Wat te doen bij Claudicatio Intermittens?
Erger voorkomen! Er is sprake van een verhoogd risico op een hart- en herseninfarct, daarom zijn de volgende maatregelen van belang:
- Stoppen met roken
- Bloeddruk verlagen (medicatie)
- Cholesterol verlagen (medicatie)
- Bloedverdunner (medicatie)
- Gezonde voeding
- Verminderen van overgewicht
- Verbeteren van de conditie
Looptherapie
De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met Claudicatio Intermittens is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de loopafstand verbeterd worden.
Vaak ondernemen patiënten met CI- klachten steeds minder activiteiten, waardoor hun algemene conditie afneemt. Door middel van conditie- en krachttraining wordt de algemene conditie verbeterd. Looptraining zorgt ervoor dat de bloedstroom door de kleinere bloedvaten die om de vernauwde slagader heen liggen toeneemt. Door steeds verder de pijngrens in te lopen wordt het lichaam geprikkeld om deze kleinere bloedvaatjes meer te gaan gebruiken. De spieren krijgen hierdoor meer zuurstof, waardoor ze minder snel pijn gaan doen. Na verloop van tijd kan de patiënt een grotere afstand afleggen, voordat de klachten optreden.
Bij Bos & Weide wordt tijdens de intake samen met de patiënt gekeken naar de beperkingen in het dagelijks leven, als gevolg van de etalagebenen. Daarnaast wordt een test op de loopband afgenomen om te bepalen wat de maximale loopafstand is, zodat het juiste trainingsniveau kan worden bepaald. In samenspraak met de patiënt wordt een trainingsprogramma opgesteld, dat altijd afgestemd is op de doelen en mogelijkheden van de patiënt.
Voor een optimaal resultaat van de looptherapie is het van belang, dat patiënten naast de trainingen op de praktijk, minimaal 5 keer per week, maar het liefst dagelijks zelf lange afstanden gaan lopen. In principe wordt er 3 maanden lang 2 keer per week in groepsverband getraind, daarna wordt de frequentie afgebouwd. Na de trainingsperiode is het van groot belang dat patiënten zelfstandig de behaalde loopafstand onderhouden. De fysiotherapeut kan u handvatten geven om dit ook op langere termijn vol te houden.
Chronisch ZorgNet:
Enkele jaren geleden is er een netwerk opgericht voor zorgverleners die zich bezighouden met Claudicatio Intermittens: Chronisch ZorgNet.
Chronisch ZorgNet is een netwerk dat streeft naar hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer vaatlijden in Nederland. Het netwerk brengt patiënten, huisartsen, vaatchirurgen en fysiotherapeuten met elkaar in contact.
Fysiotherapie Bos & Weide is aangesloten bij dit netwerk.
Vergoeding:
Gesuperviseerde looptraining bij Claudicatio Intermittens wordt vanaf de eerste behandeling vergoed uit de basisverzekering. Deze behandelingen tellen mee voor het eigen risico. Een verwijzing van een arts is noodzakelijk voor deze vergoeding van de fysiotherapie. In principe wordt een traject eenmalig vergoed, indien nodig zijn er soms mogelijkheden om een tweede traject aan te vragen bij de zorgverzekeraar.
Heeft u vragen over looptherapie of wilt u een afspraak voor een intake maken met één van onze fysiotherapeuten?
Neem dan contact met ons op via 055-5331941 of info@bosenweide.nl.
Tijdens de intake zal uw fysiotherapeut u verder informeren over de inhoud van het behandeltraject.