Kinderfysiotherapie

Om de wereld te ontdekken en motoriek te kunnen ontwikkelen is bewegen van groot belang. Kinderen leren dit met behulp van spelen en sporten. Dit gaat niet bij alle kinderen even gemakkelijk. De kinderfysiotherapeut begeleidt kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar indien er problemen ontstaan bij het bewegen of in de motorische ontwikkeling.

Kinderfysiotherapie

Om de wereld te ontdekken en motoriek te kunnen ontwikkelen is bewegen van groot belang. Kinderen leren dit met behulp van spelen en sporten. Dit gaat niet bij alle kinderen even gemakkelijk. De kinderfysiotherapeut begeleidt kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar indien er problemen ontstaan bij het bewegen of in de motorische ontwikkeling.

Het probleem kan variëren van het moeilijk meekomen op de sportclub tot de verminderde ontwikkeling van de fijne motoriek die nodig is voor het schrijven. Het doel van de behandelingen is het beter functioneren van het kind in de fysieke en sociale omgeving. De kinderfysiotherapeuten van Bos & Weide fysiotherapie zijn gespecialiseerd in het bewegen en de motorische ontwikkeling van kinderen.

Onderzoek en behandeling

De motoriek van een kind kan beoordeeld worden door middel van diverse motorische testen en door het observeren van vaardigheden. Afhankelijk van de bevindingen tijdens de intake, wordt in overleg met kind en ouders een doelstelling voor de behandelingen bepaald. De behandeling bestaat voornamelijk uit oefen- en bewegingstherapie. Kinderen leren spelenderwijs met kindvriendelijke materialen hun motorische vaardigheden te verbeteren en verder te ontwikkelen.

De kinderfysiotherapeut heeft contact met de huisarts, kinderarts of eventuele andere behandelaars, zoals een logopedist, kinderpsycholoog of pedagoog. Dit omdat er vaak sprake is van meerdere factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van de motoriek van een kind. Er zijn ook contacten met scholen waar indien nodig overlegd wordt met leerkrachten en/of intern begeleiders.

Aandoeningen en problemen in de ontwikkeling

Met welke problemen kan uw kind terecht bij een kinderfysiotherapeut?

Voorkeurshouding bij baby’s

Als een baby een duidelijke voorkeur heeft om met zijn/haar hoofdje een bepaalde kant op te liggen, dan noemen we dat een voorkeurshouding. Een voorkeurshouding kan ook direct na de geboorte al zichtbaar zijn.
De schedel van een baby is nog week en kan afgeplat raken, dit ontstaat vooral wanneer de baby te lang in dezelfde houding ligt.
Het consultatiebureau kan uw baby bij een voorkeurshouding verwijzen naar een kinderfysiotherapeut. U kunt uw baby ook op eigen initiatief aanmelden. De kinderfysiotherapeut kijkt of er andere problemen zijn die de voorkeurshouding of afplatting van de schedel beïnvloeden. De motorische ontwikkeling kan hierbij bijvoorbeeld van invloed zijn.

Onderzoek
Bij Fysiotherapie Bos & Weide beschikken we over een nieuwe methode (skully care app) om de mate van afplatting van de schedel van uw baby te meten. Door middel van een beveiligde app wordt er een foto gemaakt van de schedel van uw baby en aan de hand van de foto wordt er een berekening gemaakt, waaruit geconcludeerd kan worden hoe erg de afplatting van de schedel is.
Uit onderzoek blijkt dat de betrouwbaarheid goed is en de meting is in een paar minuten gedaan.
U kunt als ouder een gratis app downloaden en dan krijgt u de uitslagen toegestuurd, zodat u zelf ook de ontwikkeling van de afplatting in de gaten kunt houden. Daarnaast staan in de app handige filmpjes ter ondersteuning van de uitleg van de kinderfysiotherapeut.

Behandeling
Tijdens de behandeling krijgt u adviezen over de juiste manier van hanteren en positioneren van uw baby. Daarnaast krijgt u tips om de motorische ontwikkeling te stimuleren.

Vertraagde ontwikkeling van fijn motorische vaardigheden

Bij het uitvoeren van kleine taken is de samenwerking tussen de handen en vingers belangrijk. Een baby ontwikkelt deze fijne motoriek geleidelijk door de verschillende hand- en vingergrepen te ontdekken. Een peuter begint met kleuren, en in de kleuterklas worden vaardigheden zoals knippen, tekenen en voorbereidend schrijven gevraagd. Het kan zijn dat uw kind moeite heeft met deze vaardigheden.

Onderzoek
Er wordt gestart met een intakegesprek, op basis hiervan worden er diverse testen uitgevoerd. Er wordt onderzocht wat de reden zou kunnen zijn dat het kind niet mee komt met zijn/haar leeftijdsgenootjes. Bij kleuters kan de ‘handschrift readiness’ test gedaan worden. Hierbij wordt gekeken of het kind klaar is voor de taken die in groep 3 bij het schrijven gevraagd worden. Daarnaast wordt gekeken naar de fijne motoriek en eventuele problemen in de visuele- en ruimtelijke oriëntatie.
Bij problemen met het schrijven kan een schrijftest afgenomen worden. Dit kan vanaf halverwege groep 3 tot en met eind groep 8.

Behandeling
Tijdens de behandeling wordt er zoveel mogelijk ‘in de taak’ gewerkt. Heeft uw kind moeite met knippen of schrijven? Dan wordt juist daar de aandacht tijdens de behandeling op gericht. Samen met de ouder en het kind worden er behandeldoelen opgesteld waar tijdens de behandelsessies naar toe wordt gewerkt.

Problemen met lopen
Kan uw kind nog niet lopen? Baby’s ontwikkelen zich allemaal op hun eigen manier. Gemiddeld gaat een baby tussen de 11 en 18 maanden lopen. Indien u zich zorgen maakt over het (gaan) lopen, kan de kinderfysiotherapeut onderzoeken of er eventueel onderliggende oorzaken aanwezig zijn. De kinderfysiotherapeut kan uitleggen wat u er zelf aan kan doen en wat de kinderfysiotherapeut hierin kan betekenen.

Uw kind kan ook op latere leeftijd een afwijkend looppatroon ontwikkelen. Kinderen kunnen met hun voeten naar binnen staan of op de tenen lopen waarbij ze mogelijk vaak vallen. De kinderfysiotherapeut onderzoekt wat de reden zou kunnen zijn voor dit afwijkende looppatroon en overlegt met u wat er aan gedaan kan worden.

Developmental Coordination Disorder (DCD)

DCD is een aandoening waarbij een kind moeite heeft met het aanleren van motorische vaardigheden. Dit kan zich uiten in onhandigheid zoals dingen uit de handen laten vallen, regelmatig vallen en het niet kunnen fietsen of zwemmen.

Onderzoek
De kinderfysiotherapeut onderzoekt waar het probleem in de motorische vaardigheid ligt en waarom bepaalde taken niet lukken. Hierbij kan gevraagd worden of de ouder een vragenlijst over de motorische vaardigheden wil in vullen. Het kan voorkomen dat er een jeugdarts of een orthopedagoog betrokken wordt in het onderzoek om de juiste diagnose te kunnen stellen.

Behandeling
De behandeling gericht op het verbeteren van de motorische problemen wordt uitgevoerd door de kinderfysiotherapeut. Deze zal vraaggericht werken: Wat kan er beter? Daar gaan we aan werken.

Sport-gerelateerde klachten

Kinderen bewegen graag en we zien dat kinderen steeds fanatieker zijn in het sporten. Sporten kan helaas blessures met zich mee brengen. De kinderfysiotherapeut kijkt naar de oorzaak van de klacht en geeft hierin adviezen. Er wordt tevens gekeken naar de groei in de afgelopen periode, omdat dit een rol kan spelen in de ontwikkeling van blessures.
Klachten kunnen aan verschillende spieren of gewrichten voorkomen, waaronder:

  • voet en/ of enkel
  • scheenbeen of de kuit
  • knie
  • bovenbeenspieren of de bilspieren
  • heup of lies
  • rug
  • schouders en de armen
  • nek

De klachten kunnen ontstaan als gevolg van overbelasting of door een trauma (bijvoorbeeld het verzwikken van de enkel).

De behandeling bestaat uit het weer in balans brengen van wat het lichaam aan kan (belastbaarheid) en de sport gerelateerde belasting.

Houdingsproblematiek

Tegenwoordig zien we dat kinderen veel achter elektronische apparaten (zoals tablets, laptops, smartphones etc.) zitten. Als gevolg hiervan wordt er minder vaak buiten gespeeld.
We zien dat kinderen onderuit gezakt zitten en weinig actief zijn. Hierdoor ontwikkelen kinderen sneller houdingsproblematiek. De spieren worden ‘lui’ waardoor het moeilijker is om een actieve houding in te nemen en er rug-,nek-, of schouderklachten ontstaan.

Onderzoek
De kinderfysiotherapeut onderzoekt de mogelijke oorzaken achter de houdingsproblematiek en bespreekt deze met het kind en de ouder.

Behandeling
De behandeling is gericht op het versterken van de houdingsspieren, waardoor een goede houding makkelijker is vol te houden. Er wordt besproken hoe dit effect ook na afloop van het traject behouden kan blijven. Sporten en voldoende bewegen kan hier een goede bijdrage aanleveren.

Vergoeding
Tot de leeftijd van 18 jaar krijgen kinderen 18 keer fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. Voor kinderen is er geen eigen risico.

Heeft u vragen over kinderfysiotherapie of wilt u een afspraak voor een intake maken met één van onze kinderfysiotherapeuten? Neem dan contact met ons op via 055-5331941 of info@bosenweide.nl.

Heeft u nog vragen of bent u verhinderd?

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u meer informatie nodig heeft of als er iets is waardoor de afspraak niet door kan gaan. We staan altijd voor u klaar om te assisteren.

Stuur een whatsapp-bericht
Bos & Weide
Hoi,
Stuur een whatsapp-bericht, dan komen wij hier zo snel mogelijk bij u op terug